19 Januari 2010

....



6 tahun di sek rendah, 5 tahun sekolah menengah, 2 tahun di ipt, kini dah masuk 7 tahun bekerja. dari zaman sekolah dengan rakan2 yang bermacam2 perangai, jadi pendengar masalah kawan, menjadi kotak simpanan rahsia sampai lupa sendiri (hahaha).. terasa hati, sedih, gembira, menyampah, bosan dengan sikap kawan2. itu perkara biasa..

masa tamat sekolah menengah, rasa sedih + takut, kalau2 tak dapat kawan yg baik2. maklum la, kita ni org biasa2 je. sampai di ipt baru ana dapat kenal ukhuwah dengan sahabat2. sampai sekarang terasa nak diulang kenangan tu.
bila dah bekerja pulak, baru rasa hidup sebenar. hidup berdikari sungguh. mulakan kehidupan, belajar merancang hidup, simpan duit, mula fikir pasal nak berkeluarga...macam2 la. masa mula kerja.. lebih banyak menerima dan melaksanakan arahan ketua. masuk tahun kedua jadi 'bisnes partner'...masa tuh share modal je..
lama lagi sikit jadi 'bos' kecik pulak. hehehe..masa ni baru rasa susahnya jadi ketua. kena bagi arahan itu ini.. walaupun arahan tu simple tapi susah nak arah. bile org bwh kite tak buat keje mula la nak pening kepala. masa ni la macam2 'pesen' staf yang ana jumpa. ibarat kata orang rambut sama hitam tapi hati hati lain2..ada yang suka bangun lewat (mengalahkan bos), dok main game, buka internet je, jenis yang yg banyak cakap dr buat keje pun ada.
tapi ada seorang ni bagus bt keje, tp sekejap je sebb ayah dia sakit time tu. dok pulak jauh.. org kedah.. penampilan bagus, komunikasi baik...ramai org yang faham pasal perjuangan. tp tak ramai yang sanggup menyusuri jalan perjuangan tu dgn mendlam.. sblm ana keje pun, ibarat fantasi je masa kat kampus. bile dah keluar kampus baru rasai..

Tiada ulasan:

Catat Komen