29 Ogos 2008

RAMADHAN INI

Alhamdulillah..akhirnya siap juga laman blog ini. walaupun nampak simple, ana rasa puas hati. Senang je buat blog kalau ada ilmu.

Ramadhan tahun lepas ana buat bisnes. Tahun ni nampaknya dah tak buat lagi. InsyaAllah kalau diberi kesempatan, ana dan sahabat2 sekerja di ADNIN akan melaksanakan Misi Amal Sabah bersama Yayasan Amal pada Ramadhan ini. Ini kali kedua ana akan ke sana.

Pertama kali menjejak kaki di bumi Sabah, rasa seperti duduk di tempat yang asing. Ia la, bahasa yang digunakan bermacam2. Ana tahu sikit2 bahasa Dusun.

Sai ngaran nuh = siapa nama kamu?
pira umur nuh = berapa umur kamu?
langadon naku dika = saya rindu pada kamu

Semasa ana di sebuah kampung berdekatan dgn Gunung Kinabalu, salah seorang wakil penduduk meminta Ahli Yayasan Amal untuk sama2 berpuasa lagi di Kg tersebut. Sebenarnya gaya /cara hidup yang diamalkan oleh kebanyakan masyarakat di sana yang menyebabkan rasa bertanggungjawab supaya kami datang semula di sana. Arak /tuak sudah menjadi amalan harian sebilangan besar masyarakat di sana.

Jadi bagi ana, Misi Dakwah walau di mana2 amatlah penting. Acheh, Kemboja atau di mana2 sahaja. ok. nanti ana akan sambung semula. wassalam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan